Allt du behöver veta om elbilsladdning
Antalet elbilar i Sverige ökar konstant och det behövs mer elbilsladdning. Som fastighetsägare kan du bidra med elbilsladdning som tillför värde för användare samtidigt som du tar betalt för tjänsten. Det finns viktiga aspekter att tänka på om du vill utöka ditt parkeringserbjudande på er fastighet genom att erbjuda elbilsladdning.
Elbilsladdning höjer värdet på din fastighet
Tillgänglig elbilsladdning kan höja värdet på fastigheten av flera skäl. Eftersom fler människor övergår till att köra elbil ökar efterfrågan på laddningsstationer. Fastigheter som kan erbjuda tillgänglig elbilsladdning kan bli mer attraktiva för potentiella köpare eller hyresgäster.
Dessutom kan fastigheter som erbjuder tillgänglig drift av elbilsladdning visa att fastighetsägaren är modern och progressiv i sitt tänkande. Detta lockar till sig en ny generation av hyresgäster eller köpare som söker efter moderna och hållbara bostäder.
Fastigheter med tillgänglig elbilsladdning är attraktiva för företag och organisationer som behöver ladda sina tjänstebilar, eller som vill erbjuda sina anställda möjligheten till elbilsladdning. Detta kan öka intresset från företag att hyra eller köpa fastigheter med fungerande laddinfrastruktur, vilket kan höja värdet på fastigheten ytterligare.
Har du koll på varför elbilsladdning höjer
ditt driftnetto?
Dags att installera elbilsladdning?
När du ska installera elbilsladdning i din fastighet med bostadsrättsföreningar eller kommersiella hyresgäster behöver du veta hur många laddpunkter som ska installeras, hur projektet ska finansieras och vilka leverantörer du ska använda. Om du tar hjälp för projektet rekommenderar vi att du hittar en hårdvaruoberoende installatör som kan förklara de olika alternativen som finns tillgängliga för dig, samt deras respektive fördelar och nackdelar.
1. Planera installation av elbilsladdare
Innan du börjar installera laddboxar och laddstolpar finns det en del tankar och frågor att få rätsida på. Här har vi tagit fram 5 viktiga punkter att ha i åtanke innan installering.
• Planera för flera laddplatser åt gången
Du kanske inte behöver alla laddplatser just nu och du behöver därför inte installera och drifta alla laddplatserna från start, men du har förberett för framtida behov.
• Planera för att dina användare ska kunna långtidsladda
En normal parkeringsplats kan vanligtvis ladda med en effekt av 3-4kW. Det innebär att du kan ladda bilen med 12-16 mils räckvidd under en arbetsdag, eller 15-20 mil per natt.
• Planera utifrån fastighetens begränsningar
Tack vare lastbalanseringen kan du erbjuda flera laddplatser på befintlig effekt i fastigheten. Men se till att det inte blir för låg effekt i varje laddplats.
• Planera och förbered för snabbare laddning på vissa platser
Till exempel på besöksparkeringar och platser för delade fordon som säljavdelningen använder. De kanske rullar på flertalet kundbesök varje dag och behöver lite extra tryck. Med smarta betaltjänster för laddplatser regleras priset utifrån den laddhastighet du erbjuder.
• Planera för flera laddplatser åt gången
Det gör att du enklare kan jämföra en helhetslösning med alla ingående komponenter, jämfört med att behöva köpa enstaka laddboxar.
2. Drift av elbilsladdning
När vi pratar om drift av elbilsladdning syftar vi på att både hårdvara och mjukvara behöver tas om hand, och dessutom alla tjänster kopplade till elbilsladdning. Mjukvara behöver uppdateras, laddboxar behöver ibland lagas, det behöver finnas en tillgänglig kundtjänst, och ett fungerande betalflöde och förstås även tillgänglig statistik och användarinformation så att du som fastighetsägare har koll på hur dina laddplatser levererar värde till din fastighet.
En duktig driftoperatör tar ansvar för:
Operatörssystem
Dina laddstationer kopplas upp mot Voltivas eget operatörssystem. Plattformen är baserad på branschstandarden OCPP och är ändamålsenligt utvecklad för laddinfrastruktur. Operatörssystemet kan dessutom hantera digital parkeringsförvaltning och portöppning.
Driftcenter
Voltivas driftcenter bemannas av kvalificerad och erfaren personal. I driftcentret övervakas laddarna kontinuerligt och kan felsökas, diagnosticeras och styras via operatörssystemet. Eventuella problem kan många gånger åtgärdas på distans.
Kundservice
Du som ägare av laddsystemet har tillgång till prioriterad support av Voltivas driftcenter via en egen digital supportportal. Användarna får hjälp av Voltivas kundservice-team 24/7 via telefon och digitala kanaler. All support och service hanteras med Voltivas system för ärendehantering. Distansåtgärder av fel utförs inom åtta arbetstimmar.
Statistik
Användaren har kontroll på sin egen förbrukning och användning direkt i vår app och kundportal. Du som ägare av laddsystemet har access till fullständig statistik för hela anläggningen via statistikportalen.
Betalflöde
Voltiva ansvarar för hela transaktionsflödet från start av laddaren till att pengarna finns på laddsystemägarens konto. Helt automatiserat och utan administration. Priset sätts av dig som ägare av laddsystemet och administreras av Voltiva.
Publik betalning
Laddare kan även ges publik access. Priset sätts av dig som ägare av laddsystemet. Välj fritt mellan Voltiva PUBLIC, Parkster, EasyPark, Northe eller Vourity.
Service
Med hjälp av Voltiva Professionella Partners kan felavhjälpande service utföras inom fem dagar över hela landet. Debiteras per timme.
Förebyggande service i form av årlig kontroll på plats kan väljas till för att uppfylla fastighetsägar-ansvaret med funktions-och säkerhetskontroll.
Accesskontroll
Voltivas app är tillgänglig för alla användare av laddsystemet. Den ger kontrollerad access till laddstationerna med ett enkelt och säkert gränssnitt som använder BankID för identifiering. RFID-tagg kan kopplas till användarprofiler vid behov.

Det ska vara smidigt för slutanvändaren att ladda sin bil, oavsett om det är en ägare av en bostadsrätt eller en tillfällig kund till en kommersiell hyresgäst i en fastighet. På så sätt tillför elbilsladdning värde. Som fastighetsägare bestämmer du över strukturen, och prissättningen, för elbilsladdning.
3. Betallösningar för elbilsladdning
4 sätt att ta betalt för elbilsladdning
-
Ett sätt att tänka kring betalning för elbilsladdning är att inte ta betalt alls. Med elbilsladdning kan du skapa attraktionskraft till ett område eller fastighet. Om detta värde anses högt, och om kostnaden för debitering är högre än intäkten för laddningen, så kan det vara en lämplig prisstrategi.
-
Med ett fast påslag på hyran tar du betalt för din investeringskostnad samt en lämplig avskrivningstid samt el.
innebär ett fast påslag på hyran. Här blir påslaget beroende av investeringskostnaden och en lämplig avskrivningstid samt elkostnaden. Denna metod kräver relativt lite administration.
-
Enligt denna modell betalar användaren utifrån hur länge laddplaten används. Eftersom varje tidsenhet kostar pengar så finns det anledning för användaren att flytta sin bil så snart den är laddad så att andra bilar kan använda platsen.
-
När du tar betalt per kWh så tar du betalt för den faktiska förbrukningen av energi. Förbrukningen av kWh är olika för olika för bilar vilket innebär att laddning kommer ta olika lång tid. Täck investeringskostnaden genom ett påslag per kWh.
4. Sök bidrag för elbilsladdning
Att installera elbilsladdning är en investering. Men, det det finns statliga bidrag att söka för organisationer och företag som vill installera elbilsladdning:
Ladda bilen
Bidraget Ladda bilen riktar sig till företag organisationer och bostadsrättsföreningar som vill erbjuda boende eller anställda elbilsladdning.
Klimatklivet
Bidraget Klimatklivet är för publika laddstationer heter investeringsstödet Klimatklivet.

Vilka bidrag kan du söka?
5. Lagar som styr elbilsladdning
I Sverige finns det flera statliga regler som styr elbilsladdning, bland annat:
1. Lagen om
elfordonsparkering
Denna lag fastställer att elbilar har rätt till särskilda parkeringsplatser med laddningsmöjligheter på allmänna platser.
2. Plan- och bygglagen
Enligt denna lag ska det finnas tillräckligt med laddmöjligheter för elbilar på nya bostads- och arbetsplatser. Läs mer på Boverket.
3. Lagen om energimätning
Denna lag fastställer att laddstationer för elbilar ska ha energimätare och att mätdata ska rapporteras till Energimyndigheten.
4. Elinstallationsreglerna
Dessa regler fastställer kraven på elinstallationer för laddstationer och säkerhetskrav för hantering av högspänning.
Kravet på anläggningsbeslut från Lantmäteriet har tidigare gjort det svårt att installera elbilsladdning i samfälligheter. Från 2022 börjar vi dock se ljuset på horisonten för att medlemmar i samfälligheter, lite lättare, ska kunna få sina laddningsbehov uppfyllda.
Hur fungerar elbilsladdning i samfälligheter?
3 vanliga misstag
Med god research, kunskap från erfarenhet och god planering kan du undvika de misstag som andra fastighetsägare ofta gör inför installation av elbilsladdning.
1. Underdimensionering av elsystemet
En vanlig miss är att underskatta mängden ström som behövs för att driva laddpunkterna. Om fastighetsägaren inte har tillräckligt med elkapacitet kan det leda till överbelastning av elsystemet och ökade elkostnader. Det är därför viktigt att undersöka fastighetens befintliga elsystem och planera för rätt typ av laddstationer och kapacitet.
1. Felaktig placering av laddpunkter
Placeringen av laddstationerna kan påverka hur anläggningen används. Om laddstationerna placeras på fel ställe kan det göra det svårt för användare att komma åt dem, eller så kan de vara i vägen för annan parkering eller annan användning. Det är viktigt att planera för en lämplig placering av laddpunkterna för att säkerställa att de är lätta att använda och inte stör.
3. Brister i avtalsvillkoren
Fastighetsägare som installerar laddstationer kan upprätta avtal med användare som använder dem genom betalningslösningar och faktureringstjänster. Det är viktigt att avtalsvillkoren är tydliga för både fastighetsägaren och användaren.
Vill du veta mer om hur du installerar elbilsladdning i din fastighet eller BRF? Kontakta mig.
- Erik Scholander, driftansvarig, Voltiva
erik.scholander@voltiva.se